Fumatul pasiv si cancerul

Cancerul pulmonar poate surveni din multe cauze, insa fumatul pasiv este prima cauza care ne poate atrage cancerul pulmonar. Ce inseamna fumat pasiv? cand inhalam fumul de tigara expirat de catre fumatori sau cand inhalam fumul de tigara direct, suntem fumatori pasivi.
S-ar parea ca in zilele noastre, aproximativ 8 din 10 persoane inhaleaza involuntar fum de tigari, fie la serviciu, fie in spatiile publice, fie in alte locuri, chiar si acasa. Dintre toate aceste persoane, s-ar parea ca doar 2 din 10 persoane sunt constiente ca asta se numeste fumat pasiv.
Studiile nenumarate facute spun ca acest fum ce este inhalat de catre fumatorul pasiv sunt la fel de nocive ca cele inhalate de fumatorii obisnuiti. Studiul arata ca uneori acest fum poate fi mult mai nociv mai ales la persoanele cu probleme fumatoare ce nu stiu ca sunt expuse fumatului pasiv.
Substantele nocive precum: amoniacul, benzenul sau monoxidul de carbon sunt de 30 ori mai concentrate atunci cand acestea sunt degajate de capatul aprins al tigarii, deci stand in apropierea unei tigari suntem expus in a inhala aceste 3 substante mentionate. In momentul in care fumul expirat de catre un fumator obisnuit ajunge in plamanii nostri, acesta ajunge cu o cantitate mai mica de substante.

Cum apar efectele fumatului pasiv?

Efectele acestui tip de fumat apar chiar la cateva minute dupa ce v-ati expus fumului. Prima oara nasul sesizeaza acest fum, traheea se poate irita, veti avea o oarecare stare de sete, saliva vi se va usca. Daca sunteti expus des in fumul de tigari pentru timp indelungat, veti fi ca si un fumator activ.
Datorita acestui tip de fumat plamanul se poate manifesta mult mai tarziu, chiar si la cateva luni.

Efectele negative ale fumatului pasiv

Fumatorii pasivi pot avea astm si se pot expune riscului de bronhopneumopatie obstructiva cronica. Cazurile de astm se gasesc deseori la persoanele cu vaste adulte si sunt consecinte fie ale fumatului activ fie ale celui activ. Potrivit cercetatorilor, cei care locuiesc cu un fumator sau care inhaleaza zilnic fum de tigara, este cu 30% mai dispus la cancer pulmonar decat o persoana care nu inhaleaza fum de tigara.

Copii sunt cei mai sensibili

Pentru copii si bebelusi, inhalarea fumului de tigara este cu mult mai periculos decat pentru un adult. Aparatului respirator al unui bebelus sau al unui copil este foarte mic si totodata nedezvoltat complet, astfel acesta poate fi afectat si de catre o cantitate mica de substante toxice ce se gasesc in fumul de tigara.
Totodata, este bine ca copii sa nu fie atunci cand dvs. fumati, pentru ca fumul de tigara si tigarile in general le pot crea si lor astfel de deprinderi si pot deveni chiar ei dependenti de astfel de substante de la varste foarte fragede.

Fumatul pasiv, nociv pentru inima

Dintre toate bolile ce le-ar putea aduce fumatul pasiv, cele mai periculoase raman: cancerul pulmonar, dar si imbolnavirea inimii.
Persoanele care inhaleaza fum de tigara sunt predispuse cu 25% mai mult in a dezvolta o afectiune coronariana (artere coronate). S-ar parea ca fumul de tigara schimba structura peretilor vaselor de la sange imediat dupa 30 de minute de la inhalarea fumului, astfel, fumatul pasiv poate afecta vasele de sange, chiar si inima.
Celor ce li se gaseste la analize niveluri de nicotina in sange sau in urina, este clar ca sunt fumatori pasivi. Deseori la unele analizele nefumatorilor au fost depistati compusi ce se regasesc in tigari.
Este indicat sa evitati spatiile foarte inchise in care se fumeaza foarte mult, atunci nu numai ca sunteti un fumator pasiv, insa fumul din repsectiva incapere poate avea efecte ca la un fumator inrait. Daca spatiile unde se fumeaza sunt aerisite si spatiile sunt ventilate totodata, se poate elimina complet fumul de tigara.
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu