Jumatate dintre copiii care sufera de autism au sanse de recuperare

Diagnosticati la timp, jumatate dintre copiii care sufera de autism au sanse de recuperare, atrage atentia, intr-un comunicat de presa, Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA), un ONG care deruleaza programe de terapie si educare privind autismul infantil. Potrivit specialistilor, in prezent, diagnosticul pentru tulburari din spectrul autist poate fi stabilit dupa 18 – 24 luni, insa semne pot fi observate inca de la 10 luni – 1 an.

Dovezile stiintifice arata ca terapia cu cele mai bune rezultate este ABA (Applied Behaviour Analysis – Terapie Comportamentala Aplicata), insa succesul ei depinde de patru factori importanti: nivelul de gravitate al afectiunii, varsta copilului la intrarea in program, gradul de implicare al familiei, experienta echipei de terapeuti si a coordonatorului care lucreaza cu copilul. Potrivit studiilor citate de ATCA, daca terapia se desfasoara timp de minimum doi ani, la nivel intensiv si este inceputa la varsta de doi ani sau chiar mai devreme, intre 20 si 30% dintre copii vor fi complet independenti, iar simptomele autismului vor disparea. Alti 20-30% dintre copii vor fi independenti, dar vor avea nevoie de indrumare si consiliere in anumite situatii, iar 50% vor deveni adulti care au nevoie de suport din parteafamiliei.

Cum pot fi recuperati copiii cu autism

In acest context, specialistii atrag atentia ca parintii au un rol deosebit de important in identificarea timpurie a tulburarilor din spectrul autist. „Pana la diagnosticarea de catre un specialist, parintii joaca un rol esential in identificarea timpurie a oricarui semn de tulburare de spectru autist. La primele suspiciuni, adultii trebuie sa continue sa tina sub observatie copilul pentru a vedea daca sunt cumulati anumiti factori, iar daca raspunsul este pozitiv, este indicat sa mearga cu cel mic la un centru specializat pentru diagnosticare. Daca in urma respectivei evaluari copilul este diagnosticat ca suferind de autism, se va incepe programul de recuperare, iar familia trebuie sa continue sa stimuleze abilitatile dezvoltate de cel mic in cadrul terapiei”, a explicat presedintele ATCA, terapeutul Anca Dumitrescu.

Potrivit estimarilor, in Romania, peste 30 de mii de copii sufera de tulburari din spectrul autist, iar la nivel mondial, un studiu recent arata ca unul din 68 de copii are autism. Tulburarea este mai des intalnita la baieti (1 din 46), doar una din 84 de fete suferind de aceasta afectiune.
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu