Proprietatile uleiului din seminte de floarea-soarelui albe
Proprietatile uleiului din seminte de floarea-soarelui albe
Din semintele de floarea-soarelui albe se prepara uleiul natural 100%, care are proprietati deosebite datorita nutrientilor pe care ii contine. Uleiul poate ajuta in tratamentul unor suferinte articulare, mai ales in afectiunile pielii (ex. pielea uscata, arsurile minore si altele). Este recomandat in medicina populara pentru ca are vitamine A si E, magneziu, acizi grasi nesaturati, si este renumit pentru proprietatile laxative, analgezice si emoliente.
Specialistii recomanda si florile plantei de un galben stralucitor sa fie folosite in scop terapeutic deoarece au proprietati diuretice, antipiretice si astringente. Frunzele de floarea-soarelui au caroten, substante flavonoide, glicozide, saponine, acizi organici. Din flori se realizeaza un preparat medicinal - o tinctura - care ajuta in tratamentul febrei. Infuzia din flori este un bun remediu in tratamentul multor afectiuni si boli, in calmarea simptomelor acestora: dureri de stomac, nevralgie, reumatism, colici, etc.
Semitele de floarea-soarelui sunt excelente pentru sanatatea organismului datorita elementelor nutritionale.
Beneficiile semintelor de floarea-soarelui albe:
-Sunt bogate in proteine complete si fitosteroli, ca si semintele negre. Fitosterolii si alti compusi din semintele de floarea-soarelui albe scad nivelul de colesterol din sange. in plus contin si grasimi mono si polinesaturate care reduc nivelul de colesterol rau din sange.
-Proteinele vegetale din seminte sunt bogate in aminoacizi ceea ce este foarte important in lupta impotriva atacului nociv al radicalilor liberi; in plus au multe fibre si nu contin colesterol. Digestia acestor proteine se face destul de usor, nu produc niciun discofort abdominal si sunt asimilate rapid in organism.
-Oamenii ar trebui sa reduca consumul de proteine animale care cresc colesterolul si sunt un risc pentru dezvoltarea bolilor grave, ei le pot inlocui cu proteine vegetale.
-Pentru a avea o dieta sanatoasa si un regim echilibrat se recomanda semintele de floarea-soarelui albe si alte tipuri de seminte naturale crude care au proteine complete importante pentru regenerarea tesuturilor organismului.
-Indiferent cat de gustoase ar fi, nu trebuie niciodata exagerat cu consumul acestor produse o perioada indelungata de timp, Nutritionistii recomanda mereu o alimentatie variata pentru a ne mentine sanatatea, care sa fie alcatuita din verdeturi, leguminoase, cereale, fructe si seminte.
-Dieta vegetariana ajuta corpul sa se refaca, deoarece cu ajutorul ei se reduce nivelul de colesterol din sange, se previne diabetul, cancerul, se imbunatateste sanatatea rinichilor. Prin scaderea colesterolului se previne ateroscleroza si bolile cardiovasculare.
-Fitosterolii din miezul de seminte albe de floarea-soarelui sunt importanti pentru membranele celulare si pentru scaderea colesterolului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca deficitul de fitosteroli din organism poate fi semnalat prin stari depresive, oboseala cronica, tulburari hormonale, oase fragile si imunitate slaba. Alte surse de fitosteroli sunt uleiurile vegetale, arahidele, migdalele, nucile caju si nucile Macadamia, leguminoasele (mazarea si fasolea).
-Semintele floarea-soarelui albe reprezinta si o sursa de magneziu, mangan, sodiu, vitamine B, seleniu si fosfor, nutrienti importanti pentru organism.
-Magneziul combate oboseala, nervozitatea, iritabilitatea, previne ametelile si depresiile, sustine activitatea enzimelor, mentine nivelul de calciu in organism, are rol in metabolismul mineralelor si al carbohidratilor, ajuta in formarea si consolidarea oaselor. Seleniul apara sistemul imunitar de atacul nociv al radicalilor liberi, opreste oxidarea grasimilor sau a lipidelor, are efect puternic oxidant in combinatie cu vitamina E. Manganul este important pentru sistemul nervos, regleaza nivelul de zahar din sange, creste imunitatea, ajuta in tratamentul anemiei provocate de deficitul de fier. Fosforul este important pentru sanatatea danturii si a oaselor, pentru contractiile muschiului inimii si dezvoltarea celulelor. Este un mineral care are rol important pentru functia renala si pentru utilizarea vitaminelor de catre organism. Lipsa de fosfor in organism poate da stari de oboseala, anxietate, slabiciune si iritabilitate.
-Se spune ca spargerea cojilor de seminte in dinti poate provoca daune asupra danturii, mai ales in zona din fata a dintilor si poate favoriza aparitia cariilor dentare.
-Pe de alta parte, rontairea semintelor are efect antidepresiv, poate ajuta oamenii aflati in situatii stresante sa se calmeze, sa scape de starile de nervi, de tensiune si irascibilitate, sau sa-si reduca din severitatea problemelor care ii apasa.
-Astfel de seminte sunt folosite si la realizarea prajiturilor, bomboanelor, ofera un plus de gust si aroma acestora. Cei care cunosc gustul acestor seminte spun ca este mai bun decat cel al semintelor negre de floarea-soarelui, un pic diferit chiar si de cel al alunelor. Daca se consuma miez de seminte amestecat in batoane de ciocolata, sau in preparate culinare pe baza de carne este clar ca se creste numarul de calorii si apare riscul de a depune grasime pe fese, in jurul taliei si pe coapse.
loading...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu