Prin raceala denumim o serie intreaga de infectii virale, foarte contagioase, ale sistemului respirator superior. Raceala este mai frecventa in sezonul rece, de la venirea toamnei si pana primavara. In aceasta perioada, persoanele petrec mai mult timp in interiorul casei, fapt ce contribuie la contaminare.
In plus, in timpul iernii, aerul este mai uscat in locuinte, ceea ce usuca mucoasa nazala, devenind astfel mai putin eficienta in lupta impotriva virusurilor si favorizand aparitia racelii.
Frigul poate contribui prin slabirea protectiei oferite de sistemul imunitar. Debutul racelii este unul treptat, cu cateva simptome usoare.
Simptomele si diagnosticul racelii
Se declanseaza de regula la 2-5 zile de la infectare.
Mai rar perioada poate ajunge la 10 zile. Cele mai des intalnite simptome: dureri sau jena in gat, nas infundat sau congestionat, tuse, stranut, lacrimare excesiva, dureri musculare, oboseala, lipsa apetitului, mai rar febra si epuizare.
In cazul in care apare febra ridicata, dureri severe de cap si dureri in piept, este posibil sa nu fie o simpla raceala si este necesar un consult medical. Complicatiile includ infectii bacteriene (de exemplu otite, sinuzite), atacuri de astm la persoanele care sufera de astm si chiar infectii pulmonare (bronsite, pneumonii).
TRATAMENTE NATURISTE PENTRU DURERI IN GAT
Intern se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:
- se bea suc de ceapa cu miere, maxim 10 linguri suc de ceapa pe zi.
- tinctura de ceapa cu vin, la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapa. Se lasa timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se complecteaza din nou la 1 litru vinul, dupa care se poate consuma cate o lingura de 3 ori pe zi. Este bine sa se ia inainte de mese cu 30 minute.
- la 100g miere se adaugă 30 g fructe de cătină, se lasă la macerat 3-7 zile, după care se dau copiilor câte 2 linguriţe pe zi, iar adulţilor 2 linguri pe zi. Se ia până la ora 14, deoarece este puternic energizant şi seara poate produce palpitaţii şi somn agitat.
- se stoarce o lamaie intr-un pahar, iar la sucul obţinut se adaugă 2 lingurite de miere şi coaja rasa de la lamaie, apoi se completează restul cu apa. Se lasa la macerat 1-2 ore, dupa care se bea. cate 3-4 pahare intr-un interval de 12 ore.
loading...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu