Despre branza tofu

Tofu sau brânza de soia, așa cum mai este cunoscută, este apreciată mai ales de persoanele vegetariene sau de cele care țin post. Dar este oare un aliment sănătos? Chiar dacă este o sursă bună de proteine, s-a constatat că există și motive pentru care ar dăuna sănătății.

Tofu se obține din boabe de soia, apă și coagulant. Din cauza faptului că soia modificată genetic, doctorii susțin că aceasta nu este bună pentru sănătate. Mai mult de 90% din soia este modificată genetic, aceasta schimbându-și radical ADN-ul. S-a constatat că între consumul de produse din soia și diverse afecțiuni precum problemele digestive, malnutriția, disfuncții ale tiroidei, declinul cognitiv sau tulburările de reproducere ar putea fi o strânsă legătură.

Toate boabele de soia, fie că sunt modificate sau nu, conțin în mod natural toxine, fitohormoni și compuși care interferează cu absorbția mineralelor, acest lucru fiind valabil și pentru tofu. Totuși, sunt bogate în proteine, fier, calciu și acizi grași Omega-3 și au un conținut scăzut de grăsimi și calorii, fiind preferate de persoanele care sunt la dietă. Dacă nu sunt consumate în exces, nu prezintă pericole reale pentru sănătate.

Alege varianta fermentată

Cel mai sănătos mod de a consuma tofu este de a alege varianta fermentată a sa. Dacă produsul este nefermentat, conține inhibitori enzimatici, care blochează acțiunea tripsinei, o enzimă secretată de pancreas, care joacă un rol important în digestie.

Tofu obținut din boabe de soia integrale, fără adaosuri de aditivi alimentari, are un conținut ridicat de fibre și proteine. În comparație cu proteinele de origine animală, reprezintă o opțiune mai bună, deoarece nu conține grăsimi rele. Uită-te pe etichetă înainte și alege produsele care nu conțin numeroși aditivi, zahăr și sare în cantități mari.

Pentru că tofu conține fitoestrogeni, pot apărea dezechilibre hormonale, dar acest lucru depinde foarte mult atât de cantitatea consumată, cât și de frecvență. Celor care au în familie rude care au avut cancer de sân sau au predispoziție de a dezvolta cancer mamar li se recomandă excluderea totală a produselor obținute din soia.

Consider că există multe alte surse de proteine vegetale care sunt de preferat, cu valoare nutritivă similară, dar fără riscurile prezentate de soia. Copiii și bărbații, în special, ar trebui să evite astfel de alimente. Persoanele care suferă deja de boli autoimune, tulburări hormonale, boli ale tiroidei, de asemenea, pot să sufere efecte negative cauzate de anumite componente ale produselor din soia.

Riscurile sunt prezente chiar dacă soia este nemodificată genetic sau bio, pentru că bobul de soia în sine conține acești fitonutrienți și disruptori hormonali, substanțe toxice de care este mai bine să ne ferim, chiar dacă vin împreună și cu fitonutrienți care pot avea și efecte benefice.
Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt mult mai sigure pentru sănătate și foarte ușor de inclus în alimentația zilnică. Combinarea lor cu cereale și pseudocereale duce la un profil de aminoacizi complet, util în menținerea unei bune stări de sănătate.

loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu